Bloed is Leven

Bloed is Leven

juli 12, 2017 Blogs 0

Bron foto: Sheehan fitness

 

Eigenlijk zijn homo’s alleen met schokkende zaken in het nieuws. Bijvoorbeeld met de Gay Pride, als op het achtuurjournaal ineens bootjes met mooie mannen in leren strings voorbij komen. Of als er, in tegenstelling tot de viering van diversiteit, iets negatiefs gebeurt. Dit zagen we een aantal jaren geleden, toen een Nederlander met zijn Franse vriend over straat liep in Parijs en daar in elkaar werd geslagen. En recentelijk nog, toen vergelijkbaar geweld plaatshad op een brug in Arnhem. Verschrikkelijk..

Ik heb mij in de weken na het geweld mateloos geërgerd aan het verloop van de discussies. Uiteraard is het voor de slachtoffers ontzettend fijn dat er uit het hele land steunbetuigingen komen, dat mensen hun solidariteit tonen door hand in hand te lopen en daarmee laten zien dat mannenliefde normaal is. Echter heeft de homogemeenschap in bredere zin wel meer aan zijn hoofd.

Bijvoorbeeld op het gebied van bloeddonatie. Zoals vermeld in de NRC mogen mannen die seks hebben met mannen pas bloed doneren, als ze een document ondertekenen waarin staat dat ze een jaar lang geen seksueel contact hebben gehad. Dit omdat deze groep een zogenaamde risicogroep is waar soa’s relatief veel voorkomen. Gezien het feit dat op bloed gebaseerde virussen tot een jaar ongemerkt in de bloedbaan aanwezig kunnen zijn, is deze controle nodig, aldus bloedbank Sanquin. Laat ik hier duidelijk zijn, niemand heeft iets tegen een extra check in de vorm van een bloedtest of een vragenlijst op basis van seksueel risicogedrag. Maar hoe zit het als je als man al jaren dezelfde vriend hebt, sinds de start van je relatie soa-vrij bent verklaard en monogaam bent? Los van geaardheid is het dan gewoon onmogelijk om via seksueel contact een soa op te lopen. Bovendien hoeven losbandige hetero’s een dergelijk document niet te ondertekenen; bij hen volstaat een standaard vragenlijst bij de intake vlak voor de bloedafname.

In tegenstelling tot het doneren van bloed is orgaandonatie wel toegestaan voor homoseksuele mannen. Dit omdat “een bepaalde seksuele voorkeur geen reden is om iemand uit te sluiten”, aldus de Nederlandse Transplantatie Stichting. Een organisatie die, net als de bloedbank, nadrukkelijk heeft nagedacht over veiligheidsrisico’s en toch tot een ander beleid komt.

Hoe is dit verschil in deelname aan de samenleving mogelijk in een land waar politici links en rechts buitensporig veel waarde lijken te hechten aan ‘onze’ homo’s? Het kan geen toeval zijn dat de machtigste groep in Nederland het voortouw neemt in een aandoenlijke doch ineffectieve poging de emancipatie van homo’s in ons land verder te helpen. Shoppen naar problemen die makkelijk zijn op te lossen, die politiek krediet opbouwen en die goed verkopen is bij uitstek een voorrecht van de heersende elite. Hand in hand over straat lopen? Oké. Het moeizame debat aangaan over inconsistent beleid en ambivalentie in de medische wereld waar de bewegingsruimte van homoseksuelen wordt ingeperkt? Nee, dank u vriendelijk.

Dit mechanisme is prachtig uiteengezet in de film ‘Wit is ook een kleur’ van Sunny Bergman. Ook al gaat het in deze documentaire over racisme, het ontstaan van een meerderheid die gewend is geraakt aan privileges en daardoor blind wordt voor de gevoelens en ervaringen van minderheden is zeker ook in de relatie tussen hetero’s en homo’s van toepassing. Een tweedeling die ervoor zorgt dat er in Nederland op dit moment praktijken plaatsvinden die, ik kan het niet anders zeggen, in strijd zijn met onze grondwet.

Ja, het zou normaal moeten zijn voor homo’s om hand in hand over straat te lopen. Het zou nog normaler moeten zijn dat een stilzwijgende, machtige en soms onwetende meerderheid het lef heeft om op te komen voor serieuze problemen van minderheden. In dit geval zelfs een probleem dat de hele samenleving raakt; want waarom zouden homo’s met hun bloed geen levens mogen redden?

Joey Velberg is storyteller en oprichter van de Green Communicator. Hij ondersteunt de veranderaar met een goed verhaal. Benieuwd naar wat de Green Communicator voor jou kan doen? Ga naar www.greencommunicator.nl of bel 06 22 81 31 33.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *