Community Service

Community Service

mei 1, 2018 Blogs 0

Bron foto: AD

 

Taakstraf. Een instrument dat bedoeld is om crimineel gedrag te corrigeren. Onbetaald een paar uur per dag publieke tuintjes aanharken is natuurlijk niet iets dat je uit eigen beweging doet, toch? Liever bewateren we onze eigen kamerplanten, schoffelen we in onze privétuin of leggen we moestuintjes aan op het dak van onze hippe stadsloft. Want dat is ons eigen toebehoren.

Toch wint het verzorgen van de publieke ruimte uit vrije wil in rap tempo terrein. Zo worden er in steden als Amsterdam, Berlijn en Kopenhagen verloederde stadsperceeltjes opgeknapt door bewoners zelf. Braakliggende stukjes grond worden vrijgemaakt van afval en getransformeerd tot publiekelijk toegankelijke tuinen. Zo wordt de wijk een stuk leefbaarder en worden er bovendien verzamelplekken gecreëerd voor de lokale gemeenschap.

En dat blijkt ook nog eens heel goed voor je te zijn. Talloze wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat mensen die op dagelijkse basis in een groene omgeving werken minder stress ervaren en gelukkiger zijn. Bovendien zijn die extra uurtjes beweging zeer welkom in deze tijden van veelal zittend werken.

Is het opruimen en onderhouden van de publieke ruimte dan wel een straf? In ons rechtssysteem in ieder geval wel. Dat terwijl het juist aan te moedigen is dat stadsbewoners eigenaarschap nemen over hun directe omgeving. Sterker nog, deze verschuiving in doen is precies wat we nu nodig hebben: zorg voor jouw omgeving, want dan zorgt die voor jou.

Joey Velberg is storyteller en oprichter van de Green Communicator. Hij ondersteunt de veranderaar met een goed verhaal. Benieuwd naar wat de Green Communicator voor jou kan doen? Ga naar www.greencommunicator.nl of bel 06 22 81 31 33.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *