Op is Op

Op is Op

mei 31, 2018 Blogs 0

Bron foto: ANP

 

Laatst dook ik even snel de lokale supermarkt in voor wat last-minute boodschappen. Dit is zo’n wijksuper waar je maar net met twee personen door het gangpad kan lopen. En inderdaad, voor ik het wist botste ik tegen iemands mandje aan. Het ging om een jongen niet ouder dan twaalf. Vervolgens stootte hij herhaaldelijk, zonder oogcontact te maken, het donkerblauwe deel van zijn mandje tegen het donkerblauwe deel van mijn mandje. De man in zijn gezelschap haastte hij zich om de jongen naar zich toe te trekken. ‘Sorry’, zei hij, ‘deze jongen is autistisch’. ‘Geeft niks hoor’, antwoordde ik. Contact maken doen we op onze eigen manier. Ik vervolg mijn weg naar de vleesvervangers. ‘Toch mooi dat iedereen hier een plek heeft’, dacht ik. ‘Toegang tot voedsel is immers een basisrecht’.

Maar dat zou wel eens heel snel afgelopen kunnen zijn. Zo is fosfor, een belangrijke component van kunstmest, binnen 80 jaar zo goed als op. Ook zeldzame aardmetalen als antimonium, koper en tantalum zijn tegen die tijd nauwelijks meer verkrijgbaar. Dat terwijl deze elementen de hoofdbestanddelen zijn van batterijen, kabels en mobiele telefoons. Om nog maar te zwijgen over de termijn waarop gas, kolen en olie niet meer beschikbaar zijn (voor de nieuwsgierigen onder ons: binnen 50 jaar).

Dat heeft serieuze gevolgen voor onze manier van leven. Goedkope groenten? Weg. Plastic? Doei. Windmolens? Nope. Zonnecellen? Too bad. Leuk hoor die technologische vooruitgang, maar als we er nu niet in slagen de transitie te maken naar een volledig circulaire economie waarin alle materialen worden hergebruikt is alles voor niets geweest.

Ik struin verder op weg naar de aanbiedingen van de versafdeling. ‘Even doorlopen’, denk ik, ‘want op is toch echt op’.

Joey Velberg is storyteller en oprichter van de Green Communicator. Hij ondersteunt de veranderaar met een goed verhaal. Benieuwd naar wat de Green Communicator voor jou kan doen? Ga naar www.greencommunicator.nl of bel 06 22 81 31 33.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *