Scales of Sustainability

Scales of Sustainability

januari 29, 2018 Blogs 0

Bron foto: Owen abroad

 

De wetenschap kent vele modellen die duurzame ontwikkelingen en innovaties helpen analyseren. Een daarvan is het model van strategisch georganiseerde technologie, ontwikkeld door Genaddy Dobrov in 1979. Hij stelt dat elke maatschappelijke verandering drie kernelementen bevat: ‘hardware’, ‘software’ en ‘orgware’. Deze bouwblokken kunnen niet alleen worden ingezet voor analyse, maar kunnen ons ook ondersteunen in het opschalen van de duurzaamheidstransitie.

Het element ‘hardware’ is wellicht het meest voor de hand liggend. Dit is de tastbare techniek, de chips en draadjes die je computer vormen, de batterij die je horloge aandrijft en de auto die je naar werk brengt. In het licht van de duurzaamheidsontwikkeling zien we hier het ontstaan van technologieën als zonnepanelen, moderne windmolens, en recentelijk nog, de ontwikkeling van de ocean clean-up.

Dan volgt de integratie van de nieuwe technologie in ons dagelijks leven, oftewel ‘software’. Hier hoort een bepaald kennisniveau bij, en een bereidheid om tijd, energie en mogelijk ook geld te investeren in het opdoen van nieuwe vaardigheden. In het verlengde daarvan staat onze identiteit, hoe we onszelf zien in het licht van de nieuwe ontwikkeling en hoe we die willen toepassen.

Vervolgens is het de beurt aan de instituties om de ontwikkeling vorm te geven, middels ‘orgware’. Duitsland is hier een mooi voorbeeld van. Onze oosterburen hebben op grote schaal subsidies verstrekt aan bedrijven en particulieren voor het aanschaffen van zonnepanelen. Hierdoor zijn een aantal grote spelers op de Duitse energiemarkt omgevallen. Ook heeft Duitsland nog niet zo heel lang geleden besloten om definitief afscheid te nemen van kernenergie.

Leggen we dit naast de ontwikkelingen in Nederland, dan wordt snel duidelijk dat we bepaalde elementen meer aandacht geven dan anderen. Zo verstrekken we subsidies zonder het beeld te schetsen van een duurzame levensstijl. We ontwikkelen duurzaamheidsvisies over het hoofd van de werknemer. Of we gaan in debat over de meest duurzame technologie voordat we in gesprek gaan met de burger. Kortom, in ons enthousiasme om te veranderen zijn we ons bewustzijn een beetje vergeten. Daarom is werken aan een duurzaam Nederland equivalent aan werken aan onszelf.

Joey Velberg is storyteller en oprichter van de Green Communicator. Hij ondersteunt de veranderaar met een goed verhaal. Benieuwd naar wat de Green Communicator voor jou kan doen? Ga naar www.greencommunicator.nl of bel 06 22 81 31 33.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *